Terug naar het overzicht
Shutterstock 482037499

Pompoen 'Rouge vif d'etampes'

Cucurbita maxima

Deze afgeplatte fel oranjerode 'Rouge vif d'etampes' is een oud Frans ras en één van de meest geteelde pompoen variëteiten. Ze worden zowel geteeld voor consumptie als voor de sierwaarde.

De vruchtgrootte kan variëren van 30 tot 50 cm diameter en 15 tot 25 cm hoogte, dit met een gewicht tot 20kg.

Het geeloranje vruchtvlees is zacht van smaak, stevig van textuur en van middelmatige kwaliteit.

PLANTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

OOGSTEN


Jan

Feb

Ma

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Meer informatie

Maak uw keuze

Teelttips

Problemen en ziektes

Oogst en bewaring

Gebruik

De pompoen is een plant die erg gevoelig is voor nachtvorst, dus zeker niet te vroeg uit planten. Normaal gezien kan je vanaf half mei zonder risico buiten planten.

Hou er ook rekening mee dat de plant veel ruimte nodig heeft. De pompoen groeit het beste in een zonnige omgeving omdat hij wel van warmte houdt. Om die redenen is het uitplanten op een composthoop zeker geen slecht idee, de warmte die vrijkomt bij het composteren is een weldaad voor de pompoen.

Voor het beste resultaat top je de plant van zodra hij ongeveer een halve meter groot is, zodat hij zijscheuten kan vormen. Houdt 2 tot 3 zijscheuten aan. Wanneer de plant een aantal vruchten heeft aangelegd dan kan je beter de steeds opkomende zijscheuten weg halen zodat alle energie van de plant naar de vruchten kan gaan.

Pompoenen hebben veel water nodig, probeer dus de grond vochtig te houden maar ook weer niet te nat. Bij zeer warme dagen is het raadzaam om zelfs tot tweemaal per dag water te geven, de grote bladeren verdampen immers enorm veel.

De belangrijkste ziekte in pompoenen is meeldauw. Deze ziekte is te herkennen aan de witte vlekken op het blad. Meeldauw treedt meestal later in het seizoen op. Het blad zal afsterven maar je zal er nagenoeg geen productieverlies onder lijden.

Pompoenen kunnen echt niet tegen nachtvorst, dus hou het weerbericht in het oog en oogst zeker voor de eerste herfstnachtvorst. Lichte vorst kan al fataal zijn.

Pompoenen voor consumptie dien je in een vroeg stadium te oogsten, pompoenen voor decoratie kunnen gerust iets langer aan de plant blijven. Bij te grote vruchten gaat de smaak immers achteruit. Het ideale moment om pompoenen te oogsten is eind augustus, begin september. Een pompoen is rijp wanneer op de vruchtstengel overlangs strepen verschijnen, deze strepen lijken een beetje verkurkt te zijn.

Als je de pompoen gaat oogsten laat dan altijd een steeltje van een centimeter of vier aan de pompoen zitten, dit komt de bewaarbaarheid ten goede.
Oogst pompoenen voorzichtig om beschadiging, en dus naar alle waarschijnlijkheid in een later stadium ook verrotting, te voorkomen.

Bewaar pompoenen op een droge, niet te koude plaats. Zo kan je ze tot wel vier maand bijhouden.

De 'Rouge vif d'etampes' is niet de meest fijne soort maar is toch een vrucht die rauw, geroosterd, gepureerd of gestoofd gegeten wordt. Ook voor soepen en curries of als vulling voor brood en gebak is deze pompoen goed te gebruiken.

Pompoen 10
Pompoen rouge detampes 5
Shutterstock 385081999
Shutterstock 501465394

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info