Tuinkalender juni
Teelt-, oogst- en kooktips voor de maand juni
Bereid je voor op volgende maand
Volop zaaien en planten
Deze maand kan je volop buiten aan de slag met zaaien en planten: sla, kolen, gele en groene courgette, rode biet, bonen, radijs, pompoen, augurk, patisson.
Ook tomaten- en komkommerplanten kan je nu in vollegrond planten.
Tomaten dieven
In elke bladoksel van een tomatenplant verschijnt telkens een nieuwe scheut, 'dief' genoemd. Verwijder deze voor ze 10cm lang zijn!
De scheuten gaan niet enkel lopen met voeding, als je ze niet verwijderd krijg je een dichte bossige plant, slechte vruchtzetting en veel te kleine vruchten.
Kruiden snoeien
Snoeien doet groeien!
Om een frisse en compacte plant te behouden moet je kruiden regelmatig oogsten of snoeien.
Dit zal ook de smaak ten goede komen, het zijn de jonge blaadjes die het lekkerst zijn.
Basilicum, Bieslook, Munt, Oregano, Salie, Tijm, …. Allemaal houden ze van een knipbeurt!
Bieslook
Het lekkerste zijn de jonge dunne stengels.
Oogst meerdere keren per jaar het jonge blad door het vlak boven de grond af te knippen. Knipt u het halverwege af, dan kan het deel dat blijft staan afsterven of lelijke bruine randen krijgen.
De bloemen kunnen worden gebruikt als garnering van gerechten.
Eetbare bloemen
Eetbare Bloemen in je moestuin zijn niet enkel prachtig om naar te kijken, ze lokken insecten die op hun beurt zorgen voor bestuiving, als garnering geven ze je gerechten smaak en uitstraling!
- Soorten als Oost-Indische kers, komkommerkruid (bernagie), viooltjes, salvia en goudsbloem zijn geschikte soorten, ook de bloemen van bieslook zijn prachtige eetbare smaak- en vitaminebommetjes.
Tip: serveer je zomerse drankjes en cocktails met zelfgemaakte bloemen-ijsblokjes, origineel én lekker! Doe eetbare bloemen (en/of kruiden) en water in ijsblokjesvormpjes, laat bevriezen…
Erwten oogsten
Doperwten die je geplant hebt tussen februari en april zullen wellicht oogstklaar zijn. Niets gaat boven verse zoete erwtjes!
Heerlijk!