Bereid je voor op volgende maand

Teelttips
Oogst- en kooktips

Volop zaaien en plantenGroup Created with Sketch.

Deze maand kan je volop buiten aan de slag met zaaien en planten: sla, kolen, gele en groene courgette, rode biet, bonen, radijs, pompoen, augurk, patisson.

Ook tomaten- en komkommerplanten kan je nu in vollegrond planten.

Tomaten dievenGroup Created with Sketch.

In elke bladoksel van een tomatenplant verschijnt telkens een nieuwe scheut, 'dief' genoemd. Verwijder deze voor ze 10cm lang zijn!

De scheuten gaan niet enkel lopen met voeding, als je ze niet verwijderd krijg je een dichte bossige plant, slechte vruchtzetting en veel te kleine vruchten.

Kruiden snoeienGroup Created with Sketch.

Snoeien doet groeien!

Om een frisse en compacte plant te behouden moet je kruiden regelmatig oogsten of snoeien.

Dit zal ook de smaak ten goede komen, het zijn de jonge blaadjes die het lekkerst zijn.

Basilicum, Bieslook, Munt, Oregano, Salie, Tijm, …. Allemaal houden ze van een knipbeurt!

Shutterstock 372468820
Shutterstock 1121895404
Shutterstock 1040940394

BieslookGroup Created with Sketch.

Het lekkerste zijn de jonge dunne stengels.
Oogst meerdere keren per jaar het jonge blad door het vlak boven de grond af te knippen. Knipt u het halverwege af, dan kan het deel dat blijft staan afsterven of lelijke bruine randen krijgen.

De bloemen kunnen worden gebruikt als garnering van gerechten.

Eetbare bloemenGroup Created with Sketch.

Eetbare Bloemen in je moestuin zijn niet enkel prachtig om naar te kijken, ze lokken insecten die op hun beurt zorgen voor bestuiving, als garnering geven ze je gerechten smaak en uitstraling!

  • Soorten als Oost-Indische kers, komkommerkruid (bernagie), viooltjes, salvia en goudsbloem zijn geschikte soorten, ook de bloemen van bieslook zijn prachtige eetbare smaak- en vitaminebommetjes.

Tip: serveer je zomerse drankjes en cocktails met zelfgemaakte bloemen-ijsblokjes, origineel én lekker! Doe eetbare bloemen (en/of kruiden) en water in ijsblokjesvormpjes, laat bevriezen…

Erwten oogstenGroup Created with Sketch.

Doperwten die je geplant hebt tussen februari en april zullen wellicht oogstklaar zijn. Niets gaat boven verse zoete erwtjes!

Heerlijk!

Shutterstock 19380778
Shutterstock 1551804737
Shutterstock 523943212

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info