Bereid je voor op volgende maand

Teeltips
Oogst- en kooktips

Tuin omspittenGroup Created with Sketch.

Moest het nog niet gebeurd zijn dan moet je nu echt wel de tuin omspitten.

Door het omspitten kan neerslag en vorst diep in de grond; het zal je bodemstructuur ten goede komen.

Laurier snoeienGroup Created with Sketch.

Het is niet noodzakelijk om Laurier te snoeien. Wil je echter een bepaalde vorm creëren of behouden, of is je keukenvoorraad uitgeput, dan moet je wel snoeien.

De ideale periode om dit te doen is tijdens de rust, van november tot maart.

Laat de takjes op een donkere plaats drogen en gebruik de blaadjes als smaakmaker in gerechten.

Opgelet, Laurier is niet volledig winterhard! In beschutte standstuinen kunnen ze temperaturen van -5°C verdragen, maar ook daar is het aangewezen om ze op een koele en vorstvrije plaats te overwinteren.

Verwelkom de vogels in je tuinGroup Created with Sketch.

Zorg dat ze zicht thuis voelen door eten en drinken te voorzien tijdens de herfst- en wintermaanden.

Het is niet voor niets, je krijgt er iets voor terug volgend voorjaar! Ze eten insecten en rupsen die je liever niet in de moestuin hebt. Niet onbelangrijk, het is enorm rustgevend om ze vanuit je zetel voor het raam te observeren!

Kruiden in potGroup Created with Sketch.

Wie heeft er doorlevende kruiden in pot staan?

Laat geen overtollig water in de onderschalen staan. Planten en potten die vochtig zijn kunnen makkelijk schade oplopen bij vorst.

Shutterstock 588979808
Shutterstock 411374770
Shutterstock 598158890
Shutterstock 139167956

WintergroentenGroup Created with Sketch.

Wist je dat spruitjes, pastinaak en savooikool zoeter smaken als er nachtvorst overheen is gegaan. Het zetmeel wordt dan omgezet in suikers.

Oogst dus, voor de lekkerste wintergroenten, na de eerste vorst.

Nog steeds verse kruiden...Group Created with Sketch.

Zolang het niet te hard vriest, kan je verse kruiden blijven plukken en gebruiken. Peterselie, kervel, bieslook, bonenkruid, tijm, rozemarijn en dragon zijn ideaal om lang te blijven oogsten.

Kervelsoep met balletjes warmt je op en smaakt heerlijk in de herfst.

Savooikool N
Shutterstock 509904520

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info